Акыркы макалалар

Бронхитти дарылоо ыкмалары

Бронхит- бул өпкөнүн ичинде жайгашкан бронхтордун жабырлануусу менен коштолгон дем алуу органдарынын оорусу. Дарттын күчөп кеткен түрлөрү олуттуу кесепеттерге алып келиши мүмкүн.

Бронхиттин курч жана өнөкөт кармаган түрлөрү бар. Анын курч кармаган формасы адатта инфекциянын жыйынтыгында пайда болот. Ал эми өнөкөт формаларында олуттуу татаалдашууларга алып келиши ыктымал. Аталган оору адатта организмдин алсыздануусуна, дененин муздап турушуна көмөктөшөт. Ага көп учурда чылым чегүү, желдетилбеген бөлмөдө иштөө, башка ооруларды дарылоо үчүн химиялык дарыларды пайдалануу жана тукум куучулук болуп саналат. Бронхит кармаардын алдында мурун бүтүп, үн кырылдап, тамак кычышат. Андан кийин кургак жөтөл, алсыздык, белдин жана колу-буттун оорушу, кышылдоо пайда болот жана температура көтөрүлүшү ыктымал. Анын өнөкөт формасында бронхдорду жана өпкөнү кыйла терең жабыркатат жана дайыма жөтөл менен, айрым учурда приступ сыяктуу илээшкен ириң аралаш какырыктын бөлүнүп чыгуусу менен коштолот.

ДАРЫЛООНУН ЭҢ ЭЛЕ ЖӨНӨКӨЙ ЫКМАЛАРЫ

Какырыкты жумшартуунун эң эле биринчи каражаты кадимки суу болушу мүмкүн. Сууну суткасына 2,5 литрден кем эмес ичүү керек – бул лимон чайы, брусника кайнатмасы, ит мурундун тундурмасы болушу мүмкүн. Ошол эле учурда инфекция организмден жөн гана агып чыгып кетет. Жазында кайыңдын ширесин бир ай бою ченемсиз ичүү зарыл, анткени бул шире иммундук система үчүн мыкты каражат болуп саналат.

ТАМАК-АШ АЗЫКТАРЫ МЕНЕН ДАРЫЛОО

Бактерициддик жана жөтөлдү басуучу азыктардын бири кара түрп. Бирок аны кургак жөтөлдө жөн гана жегенге болбойт, анткени ал былжыр челди дүүлүктүрөт. Ал эми аны салат түрүндө өсүмдүк майы же каймак менен жесе ал эң сонун жумшартуучу каражат жана жөтөлгө дагы жардам берет. Сироп түрүндө дагы ичсе болот, ал үчүн сүргүчтөн өткөрүлгөн жана сыгылган түрптүн 1 л жакын ширесине 400 мл бал кошуп, 3 саат тыныктырат, андан кийин 2 аш кашыктан күнүнө тамактын алдында 3 жолу дары каражаты түгөнгүчөктү ичет. Айтмакчы бул дары бөйрөк жана боордун оорусунда мыкты жардам берет.

ЧӨП-ЧАР МЕНЕН ДАРЫЛОО

Какырык чыгаруучу каражат катары өгөй эне-өз эне чөбү, кызыл карагайдын бүчүрлөрү, жапалак көкөмерен, бака жалбыракты кайнатма түрүндө ичүүгө болот. Кызыл карагайдын жаш бүчүрлөрүн майдалап кастрюлдун жарымына чейин толтуруп, ага төрттөн үч бөлүгүнө чейин суу куят. Андан соң жай отко коюп 1,5 саатка жакын кайнатып, муздатып, чыпкалап, кайнатмага бир стакан кумшекер кошуп жай отто илээшкен балга окшош масса пайда болгучакты дагы 2 саат кайнатат. Тамакка чейин 1 аш кашыктан суткасына 3 жолу ичет. Айрым учурда антибиотиктердин дагы кереги жок болуп калат.

КӨКҮРӨКТҮ СҮРТКҮЛӨӨ

1 аш кашык скипидарга 1 аш кашык коньяк (эч убакта арак же спирт кошууга болбойт) жана 1 аш кашык балдар бет майын кошуп аралаштырат. Түн ичинде бул аралашманы аркага, көкүрөккө жана тамандарга сүртүп, жүндөн жасалган байпак жана пахтадан тигилген көйнөк кийип уктайт. Скипидар абада кычкылданат жана озон бөлүп чыгарат, ал бактерияларды жок кылуу менен кошумча дарылоочу натыйжа берет.

ИНГАЛЯЦИЯ ЖЕ ЧАЙКОО

Бул үчүн багульник чөбүн пайдалануу керек: 15 гр чөптү 1 стакан кайнак сууга салып, 20 мүнөт демдейт. Бул тундурма менен канчалык көп дем алып жана тамакты чайкаса ошончо тез сакаят.

Аймира Мендеева

16.08.2013

Бир гана сайтта катталгандар пикирлерин жаза алат. Эгер катталган болсоңуз, анда аккаунтуңузга кириңиз.
катталгандар гана колдонуучулар "ЖМКларга даттанууларды териштирүү комиссиясына" арыздана алат. Эгер сиздин аккаунтуңуз бар болсо, анда кириңиз.

Азырынча бир да пикир жок...